Reis deg komikerklubb

Reis Deg Komikerklubb (RDK) er Norges største og eldste standupklubb.

Reis Deg Komikerklubb (RDK) ble etablert 1994 og er en medlemsklubb for standupkomikere. Klubbens formål er å organisere og utvikle standup som underholdningsform. Kjernen i klubbens aktiviteter er klubbkvelder med en blanding av kjente, etablerte og nye komikere. Vi har ca 200 medlemmer, alt fra de mest kjente komikerne i landet til aspirerende nykommere. Klubben arrangerer over 120 show i året. Klubben har faste kvelder på Josefine Vertshus torsdager og Prøverøret på Dattera Til Hagen onsdager. RDK arrangerer også show og James Clark i Sandefjord. Klubbens virksomhet inkluderer kurs, nykommerkvelder, utdeling av STÅ OPP-PRISEN og arrangerer STAND UP DELUXE FESTIVAL som er Norges største standupfestival.

Klubbens formål er å organisere og utvikle standup som underholdningsform.

Hvordan bli medlem

For å være medlem i klubben må du være utøvende komiker eller gjennomføre nykommerkurset vårt. Hvis du ikke har gjort stand up før så er kurset veien inn i klubben og er den beste måten å komme i miljøet på da du umiddelbart skaffer deg et nettverk.

Medlemskap i klubben gir deg en rekke fordeler:

 • Mulighet til å opptre på Reis Deg komikerklubbs scener
 • Veiledning vedrørende tekstskriving, fremføring og teknikk
 • Nyhetsbrev, invitasjon til kurs, forumsmøter og RDK’s årsfest
 • Demokratisk påvirkning ved valg av styre
 • STÅ OPP-PRISEN; stemmerett og invitasjon med reduserte priser
 • Gratis inngang på klubbkveldene på Josefine og Dattera til Hagen
 • Halv pris på klubbscenen på Latter dersom du har stått på scenen i regi av RDK inneværende år
 • Tilgang til råd og bistand vedr. økonomi, juridiske og personlige spørsmål

Historien om Reis Deg Komikerklubb

Det hele begynte høsten 1993 på Café Teatro på Aker Brygge i Oslo. Innehaverne Lars Grini og Tom Skullerud hadde en visjon om å skape noe morsomt på den lille caféscenen. De kom i kontakt med Eddi Eidsvåg, som skal ha størsteparten av æren for å ha samlet humor, revy- og teaterinteresserte mennesker til stedet.
Her møttes Jon Schau, Rigmor Galtung, Jånni Kristiansen, Are Kalvø, Sturla Berg-Johansen, Ragnhild Lavik-Lund, Siv Lysell, Yann-Robert, Kenneth Dean, Erling Bonde, Eilert Munch Lund, Maja Løvland og mange flere for å opptre.
Det ble vedtatt å kalle underholdningsformen på Teatro for «standupkomedie». Samme tid ble medlemsklubben Reis Deg Komikerklubb stiftet, i januar 1994. Viktige mål for klubben var å ha en demokratisk, flat organisering og åpen mikrofon, slik at alle som ville fikk vise seg fram på scenen.

Startfasen til norsk standup

Etter hvert måtte klubben flytte rundt en god del i hovedstaden. Noen få kvelder ble arrangert på nattklubben Webster på SAS-hotellet, samt en kort turné til Zacken i Bergen. Deretter noen kvelder på Jacob Aalls Bar & Café. Så ble kunstakademiets kantine Nordraak et viktig stoppested våren 1994. Dette halvåret kom det mange nye komikerspirer til RDK. Freddy Kjensmo, Baste Bolstad, Jonas Rønning, Fredrik Knutsen, Anders Tangen, Svein Iversen, Katrine Kristiansen og Yngve Skomsvoll. Thomas Giertsen, Jon Øigarden og andre fra Lompelandslaget begynte også å snuse på genren. Det eksisterte ennå ikke noen standard for norsk standup. I denne tidlige fasen foregikk det mye eksperimentering og mye uforutsigbart på scenen. Publikum kunne bue og komme med tilrop, men komikerne kunne også oppleve små lykketreff. Det var i alle fall stor interesse rundt det nye fenomenet.

I august 1994 åpnet Christian Kvart med standup på scenen fra første dag. Eddi Eidsvåg booket komikere utenom RDKs regi, og stedet etablererte seg som en offisiell standupscene i Oslo. Øyvind Loven, Åsleik Engmark, Atle Antonsen, Trond Hanssen, Øyvind Angeltveit og Thomas Giertsen debuterte her. TV-produsent Erling Bonde så tidlig potensialet, og satte i gang den første TV-produksjonen “Grip Ordet Komiker” fra Christian Kvart, som ble sendt på NRK i 1994/1995. Med dette begynte kjennskapen til genren å etableres i større grad.

Jånni Kristiansen tok over som leder av RDK høsten 1994 (og sitter fremdeles i 2019), mens Eddi Eidsvåg etablerte et impressariobyrå – som for øvrig ble forløperen til Stand Up Norge, etablert av Elina Krantz i 1997. De to virksomhetene innordnet seg i et samarbeid, med Christian Kvart som hovedscene og Nordraak som underground-sted. RDKs varemerke er fremdeles den åpne mikrofonen, og Nordraak fungerte i praksis som et auditionsted for Christian Kvart.

Høsten 1994 må RDK flytte på seg igjen. Det ble forsøkt å etablere klubb på ymse steder som Baronen, Felix, Café Cruise og Mikrobryggeriet, men ikke før våren 1996 fikk RDK etablert seg for en lengre tidsepoke. Stedet het Dan Turell, og her oppholdt klubben seg helt til 1998.

Standupsjangeren blir mer profesjonell

På Dan Turell skjedde det noe magisk med klubben. Standupsjangeren i Norge gikk inn i en mer profesjonell æra. For RDK betød det en høyere standard og kvalitet på kveldene, med Jånni K som fast konferansier, en DJ som spilte plater mellom settene og mer seriøs opptreden på open mic. Klubben begynte med kursvirksomhet, og med dette ble nivået på nybegynnerne høyere. Det ble snakket om “en ny generasjon komikere”.

Det var også i samarbeid med Dan Turell at klubben stiftet den årlige “STÅ OPP-PRISEN” i 1996, og den ble gitt for første gang til Jon Schau. I løpet av 1995 og 1996 kom også viktige nykommere til miljøet, som Tommy Steine, Trude-Mette Johansen, Espen Eckbo og Henrik Elvestad. Senere på Dan Turell kom blant annet Ørjan Burøe, Lasse Lukacs, Solveig Kloppen, Edvard Schultheiss, Håvard Lilleheie, Jon Morten Melhus, Mathias Holst.

Men lykken kunne ikke vare evig, og etter et par år på Dan Turell måtte klubben ut på vandring igjen. Men nå var klubben blitt mer ettertraktet og fikk flere små, midlertidige steder i Bogstadveien (Gozzip, Freddys og Scream) før RDK traff blink med Lille i Bygdøy allé. Klubben arrangerte parallelt kvelder på Onkel Blaa på Bekkestua, hvor Shabana Rehman, Christer Torjussen, Zahid Ali, Magnus Jørgensen og Jan Willy Skjølberg debuterte. Nå hadde RDK også etablert samarbeid med Stand Up Trondheim og SUCK Ålesund hvor komikerne gjestet hverandre. Pernille Sørensen, Magne Storvik, Yngve Skomsvoll og Terje Sporsem kom ofte til Oslo for å opptre. Og ble her.

Fortsetter å dyrke frem nye komikere

På Lille startet klubben i mars 1999, og i 2005 hersker det fremdeles et godt og framtidsrettet samarbeid. Nykommere i denne foreløpige siste perioden av klubbens historie er mange. Spesielt på jentefronten; deriblant Siri Kristiansen, Dora Thorhaldsdottir, Lisa Tønne og Janne Rønningen. Ytterligere jenter har kommet til de siste årene, som Linda Mahala Mathiassen, Birgitte Andreassen og Sigrid Bonde Tusvik. Men Lille har også vært startsgropa for komikere som for eksempel Geir Ove Ovesen, Jonna Støme, Paul-Håvard Østby, Bye & Rønning og Gustav Nilsen. De siste årene har det kommet til navn som Nils Ingar Aadne, Tobben Tveit, Jonas Bergland, Tore Haukenes, Mads Hadler. På Lille har klubben fått prøve ut ulike alternative arrangementer, bl.a. “En kveld hvor alt kan skje” med bare nybegynnere på scenen, og “Brus, juice og gulrøtter…” en alkoholfri aften med 16-års grense.

I tillegg arrangeres det to standupforum i året for debatter og interne konferanser. Lille er ved siden av nyetablerte Latter på Aker Brygge, et av landets mest populære steder for standup, både for komikere og publikum.

 “Etter en komisk kveld i kjelleren på Lille, er det god stemning. Latteren har rullet gjennom lokalet som en dampveivalser og folk er svimle etter å ha sittet på latterkarusellen i nesten to timer. Joda. Dette anbefales!”

Sitat fra Dagspressen

Jånni Kristiansen
Styreleder
Reis Deg Komikerklubb

JÅNNI KRISTIANSEN

STYRELEDER

Joachim Skage Daglig leder & nestleder i styret Reis Deg Komikerklubb

Joachim Skage
Daglig leder & nestleder i styret Reis Deg Komikerklubb

JOACHIM SKAGE

DAGLIG LEDER OG NESTLEDER I STYRET

Joachim er daglig leder av RDK og kunstnerisk ansvarlig og booking på Prøverøret på Dattera Til Hagen. Han ble med som varamedlem i styret i 2007 og ble nestleder kort tid etter samme år, noe han fortsatt er i dag.

Han debuterte som standupkomiker i 2005 på nykommerkveld på Lille (den tidens Josefine) og har drevet med standup siden. Han vært nominert til STÅ OPP-PRISEN for 2016 og vært på turne i 2016-2018 med soloshowet ”Rasister er også mennesker”.

Anders Frøystad
Styremedlem
Reis Deg Komikerklubb

ANDERS FRØYSTAD

STYREMEDLEM

Anders bidrar i styret med særlig fokus på kommersiell strategi, konsept og produktutvikling.

Hans «vanlige» jobb, er knyttet til forbrukerinnsikt, analyse og beslutningstøtte som kommersiell leder i «stordata» selskapet Prognosesenteret Holding AS,og er medgrunnlegger av deres siste portefølje selskap MyEstate. Utover dette sitter anders som både styret i flere selskap innen varehandel, deriblant Kastel Shoes. Som gammel skater sitter han også i driftsstyret til Oslo Skateboardforening som drifter aktivitetshallen Skur 13 på Filipstad og Oslo Skatehall på Voldsløkka.

Hold «ollien» oppe..

 

Om klubben

Reis Deg Komikerklubb (RDK) er Norges største og eldste standupklubb.

Reis Deg Komikerklubb (RDK) ble etablert 1994 og er en medlemsklubb for standupkomikere. Klubbens formål er å organisere og utvikle standup som underholdningsform. Kjernen i klubbens aktiviteter er klubbkvelder med en blanding av kjente, etablerte og nye komikere. Vi har ca 200 medlemmer, alt fra de mest kjente komikerne i landet til aspirerende nykommere. Klubben arrangerer over 120 show i året. Klubben har faste kvelder på Josefine Vertshus torsdager og Prøverøret på Dattera Til Hagen onsdager. RDK arrangerer også show og James Clark i Sandefjord. Klubbens virksomhet inkluderer kurs, nykommerkvelder, utdeling av STÅ OPP-PRISEN og arrangerer STAND UP DELUXE FESTIVAL som er Norges største standupfestival.

Klubbens formål er å organisere og utvikle standup som underholdningsform.

Hvordan bli medlem

For å være medlem i klubben må du være utøvende komiker eller gjennomføre nykommerkurset vårt. Hvis du ikke har gjort stand up før så er kurset veien inn i klubben og er den beste måten å komme i miljøet på da du umiddelbart skaffer deg et nettverk.

Medlemskap i klubben gir deg en rekke fordeler:

 • Mulighet til å opptre på Reis Deg komikerklubbs scener
 • Veiledning vedrørende tekstskriving, fremføring og teknikk
 • Nyhetsbrev, invitasjon til kurs, forumsmøter og RDK’s årsfest
 • Demokratisk påvirkning ved valg av styre
 • STÅ OPP-PRISEN; stemmerett og invitasjon med reduserte priser
 • Gratis inngang på klubbkveldene på Josefine og Dattera til Hagen
 • Halv pris på klubbscenen på Latter dersom du har stått på scenen i regi av RDK inneværende år
 • Tilgang til råd og bistand vedr. økonomi, juridiske og personlige spørsmål
Historien

Historien om Reis Deg Komikerklubb

Det hele begynte høsten 1993 på Café Teatro på Aker Brygge i Oslo. Innehaverne Lars Grini og Tom Skullerud hadde en visjon om å skape noe morsomt på den lille caféscenen. De kom i kontakt med Eddi Eidsvåg, som skal ha størsteparten av æren for å ha samlet humor, revy- og teaterinteresserte mennesker til stedet.
Her møttes Jon Schau, Rigmor Galtung, Jånni Kristiansen, Are Kalvø, Sturla Berg-Johansen, Ragnhild Lavik-Lund, Siv Lysell, Yann-Robert, Kenneth Dean, Erling Bonde, Eilert Munch Lund, Maja Løvland og mange flere for å opptre.
Det ble vedtatt å kalle underholdningsformen på Teatro for «standupkomedie». Samme tid ble medlemsklubben Reis Deg Komikerklubb stiftet, i januar 1994. Viktige mål for klubben var å ha en demokratisk, flat organisering og åpen mikrofon, slik at alle som ville fikk vise seg fram på scenen.

Startfasen til norsk standup

Etter hvert måtte klubben flytte rundt en god del i hovedstaden. Noen få kvelder ble arrangert på nattklubben Webster på SAS-hotellet, samt en kort turné til Zacken i Bergen. Deretter noen kvelder på Jacob Aalls Bar & Café. Så ble kunstakademiets kantine Nordraak et viktig stoppested våren 1994. Dette halvåret kom det mange nye komikerspirer til RDK. Freddy Kjensmo, Baste Bolstad, Jonas Rønning, Fredrik Knutsen, Anders Tangen, Svein Iversen, Katrine Kristiansen og Yngve Skomsvoll. Thomas Giertsen, Jon Øigarden og andre fra Lompelandslaget begynte også å snuse på genren. Det eksisterte ennå ikke noen standard for norsk standup. I denne tidlige fasen foregikk det mye eksperimentering og mye uforutsigbart på scenen. Publikum kunne bue og komme med tilrop, men komikerne kunne også oppleve små lykketreff. Det var i alle fall stor interesse rundt det nye fenomenet.

I august 1994 åpnet Christian Kvart med standup på scenen fra første dag. Eddi Eidsvåg booket komikere utenom RDKs regi, og stedet etablererte seg som en offisiell standupscene i Oslo. Øyvind Loven, Åsleik Engmark, Atle Antonsen, Trond Hanssen, Øyvind Angeltveit og Thomas Giertsen debuterte her. TV-produsent Erling Bonde så tidlig potensialet, og satte i gang den første TV-produksjonen “Grip Ordet Komiker” fra Christian Kvart, som ble sendt på NRK i 1994/1995. Med dette begynte kjennskapen til genren å etableres i større grad.

Jånni Kristiansen tok over som leder av RDK høsten 1994 (og sitter fremdeles i 2019), mens Eddi Eidsvåg etablerte et impressariobyrå – som for øvrig ble forløperen til Stand Up Norge, etablert av Elina Krantz i 1997. De to virksomhetene innordnet seg i et samarbeid, med Christian Kvart som hovedscene og Nordraak som underground-sted. RDKs varemerke er fremdeles den åpne mikrofonen, og Nordraak fungerte i praksis som et auditionsted for Christian Kvart.

Høsten 1994 må RDK flytte på seg igjen. Det ble forsøkt å etablere klubb på ymse steder som Baronen, Felix, Café Cruise og Mikrobryggeriet, men ikke før våren 1996 fikk RDK etablert seg for en lengre tidsepoke. Stedet het Dan Turell, og her oppholdt klubben seg helt til 1998.

Standupsjangeren blir mer profesjonell

På Dan Turell skjedde det noe magisk med klubben. Standupsjangeren i Norge gikk inn i en mer profesjonell æra. For RDK betød det en høyere standard og kvalitet på kveldene, med Jånni K som fast konferansier, en DJ som spilte plater mellom settene og mer seriøs opptreden på open mic. Klubben begynte med kursvirksomhet, og med dette ble nivået på nybegynnerne høyere. Det ble snakket om “en ny generasjon komikere”.

Det var også i samarbeid med Dan Turell at klubben stiftet den årlige “STÅ OPP-PRISEN” i 1996, og den ble gitt for første gang til Jon Schau. I løpet av 1995 og 1996 kom også viktige nykommere til miljøet, som Tommy Steine, Trude-Mette Johansen, Espen Eckbo og Henrik Elvestad. Senere på Dan Turell kom blant annet Ørjan Burøe, Lasse Lukacs, Solveig Kloppen, Edvard Schultheiss, Håvard Lilleheie, Jon Morten Melhus, Mathias Holst.

Men lykken kunne ikke vare evig, og etter et par år på Dan Turell måtte klubben ut på vandring igjen. Men nå var klubben blitt mer ettertraktet og fikk flere små, midlertidige steder i Bogstadveien (Gozzip, Freddys og Scream) før RDK traff blink med Lille i Bygdøy allé. Klubben arrangerte parallelt kvelder på Onkel Blaa på Bekkestua, hvor Shabana Rehman, Christer Torjussen, Zahid Ali, Magnus Jørgensen og Jan Willy Skjølberg debuterte. Nå hadde RDK også etablert samarbeid med Stand Up Trondheim og SUCK Ålesund hvor komikerne gjestet hverandre. Pernille Sørensen, Magne Storvik, Yngve Skomsvoll og Terje Sporsem kom ofte til Oslo for å opptre. Og ble her.

Fortsetter å dyrke frem nye komikere

På Lille startet klubben i mars 1999, og i 2005 hersker det fremdeles et godt og framtidsrettet samarbeid. Nykommere i denne foreløpige siste perioden av klubbens historie er mange. Spesielt på jentefronten; deriblant Siri Kristiansen, Dora Thorhaldsdottir, Lisa Tønne og Janne Rønningen. Ytterligere jenter har kommet til de siste årene, som Linda Mahala Mathiassen, Birgitte Andreassen og Sigrid Bonde Tusvik. Men Lille har også vært startsgropa for komikere som for eksempel Geir Ove Ovesen, Jonna Støme, Paul-Håvard Østby, Bye & Rønning og Gustav Nilsen. De siste årene har det kommet til navn som Nils Ingar Aadne, Tobben Tveit, Jonas Bergland, Tore Haukenes, Mads Hadler. På Lille har klubben fått prøve ut ulike alternative arrangementer, bl.a. “En kveld hvor alt kan skje” med bare nybegynnere på scenen, og “Brus, juice og gulrøtter…” en alkoholfri aften med 16-års grense.

I tillegg arrangeres det to standupforum i året for debatter og interne konferanser. Lille er ved siden av nyetablerte Latter på Aker Brygge, et av landets mest populære steder for standup, både for komikere og publikum.

 “Etter en komisk kveld i kjelleren på Lille, er det god stemning. Latteren har rullet gjennom lokalet som en dampveivalser og folk er svimle etter å ha sittet på latterkarusellen i nesten to timer. Joda. Dette anbefales!”

Sitat fra Dagspressen

Styret

Jånni Kristiansen
Styreleder
Reis Deg Komikerklubb

JÅNNI KRISTIANSEN

STYRELEDER

Joachim Skage Daglig leder & nestleder i styret Reis Deg Komikerklubb

Joachim Skage
Daglig leder & nestleder i styret Reis Deg Komikerklubb

JOACHIM SKAGE

DAGLIG LEDER OG NESTLEDER I STYRET

Joachim er daglig leder av RDK og kunstnerisk ansvarlig og booking på Prøverøret på Dattera Til Hagen. Han ble med som varamedlem i styret i 2007 og ble nestleder kort tid etter samme år, noe han fortsatt er i dag.

Han debuterte som standupkomiker i 2005 på nykommerkveld på Lille (den tidens Josefine) og har drevet med standup siden. Han vært nominert til STÅ OPP-PRISEN for 2016 og vært på turne i 2016-2018 med soloshowet ”Rasister er også mennesker”.

Anders Frøystad
Styremedlem
Reis Deg Komikerklubb

ANDERS FRØYSTAD

STYREMEDLEM

Anders bidrar i styret med særlig fokus på kommersiell strategi, konsept og produktutvikling.

Hans «vanlige» jobb, er knyttet til forbrukerinnsikt, analyse og beslutningstøtte som kommersiell leder i «stordata» selskapet Prognosesenteret Holding AS,og er medgrunnlegger av deres siste portefølje selskap MyEstate. Utover dette sitter anders som både styret i flere selskap innen varehandel, deriblant Kastel Shoes. Som gammel skater sitter han også i driftsstyret til Oslo Skateboardforening som drifter aktivitetshallen Skur 13 på Filipstad og Oslo Skatehall på Voldsløkka.

Hold «ollien» oppe..