STÅ OPP-PRISEN FOR 2016

Vinner: Lars Berrum

Juryens begrunnelse:
Lars har imponert og begeistret juryen, og har fått stor anerkjennelse fra Reis Deg Komikerklubb og sine medlemmer.
Lars har jobbet målbevisst og utviklet seg i 2016 og innehar en tydelig særegenhet. Ingen kan styre eller ta kontroll over denne komikeren hvis det ikke er innenfor hans egne selvvalgte rammer. Forventingene til hans standup er ofte uforutsigbare, noe som gjør det spennende, kompromissløst og morsomt. Denne særegne formen, med det absurde, fysiske, intuitive og improvisasjon som bakteppe er krevende og er et viktig bidrag til å inspirere standupmiljøet og utvikle sjangeren. Lars har vist gode egenskaper som hardt arbeidende, trygg og selvstendig. Dette kommer godt til syne under forestillingen ”Kultureliten” hvor både tekster og fremføring kom godt frem i en nyskapende, levende og engasjerende forestilling i 2016. Publikum er sjelden likegyldig til hans opptreden og karakter. Han viser stor omsorg for sine omgivelser og er opptatt av nye talenter, vekst og utvikling. Juryen og medlemmene i Reis Deg Komikerklubb er stolte og glade for å presentere STÅ OPP-PRISEN til en morsom, engasjert og lidenskapelig standupsjel.

De andre nominerte og juryens begrunnelse

Henrik Fladseth

Henrik er et stort talent på vei opp og fram i standupsjangeren, og har hatt sitt første soloshow, ”Kverulant”, som også ble spilt i 2016. . Han mestrer små og store scener, som f.eks. i Feelgoods Humorgalla 2016, hvor han turnerte sammen med etablerte komikere. Henrik har en original fremføring, hvor det absurde ofte er et sentralt element, og han har en tydelig karakter som komiker. I tillegg har han utviklet en god timing, som visualiserer teksten og gjør den morsom.

Erlend Osnes

Erlend har en særegen og direkte standup form. Dette kommer tydelig til uttrykk i hans opptredener, og i sitt første soloshow ”Av familiære årsaker”, som hadde premiere i 2016. Han fremfører målbevisst, er standhaftig og trygg i sitt standup-univers som ofte er veldig personlig. Her trår han over grenser og tør å provosere over tabubelagte temaer på en humoristisk måte. Han gjorde stor suksess i forestillingen «Fette artig» med flere andre etablerte komikere og han fremmer også standupformen i sine tekster som programleder i P3. Erlend har et stort engasjement som appellerer til et bredt publikum.

Dagligleder i Reis Deg Komikerklubb

Joachim Skage

Joachim er en målbevisst og hardtarbeidende standupkomiker. I 2016 utfordret han sjangeren ved å lage sitt første soloshow ”Rasister er også mennesker”. Et godt gjennomarbeidet show hvor problematikken ble tydelig presentert. Vi opplevde at han satt seg selv i rollen som «rasist», for å avsløre og utfordre folks holdninger og fordommer med humor. Han bemerket seg som en god tekstforfatter og har hatt god progresjon i sin fremføring. Han har gjort mange klubbjobber i Norge i 2016, og ofte som headliner. Joachim er en tydelig skikkelse i standupmiljøet og jobber i tillegg med å kvalitetssikre og utvikle nye talenter.

Dag Sørås

Dag er tidligere vinner av STÅ OPP-PRISEN og er en veletablert komiker. Dag hadde i 2016 premiere på sitt show ”Ekkokammer” som han mottok Komiprisen for. Han tør å fortelle den harde sannheten, om dagsaktuelle hendelser og tilstander. Slik setter han krav til publikum om ikke å være likegyldig til samtidens utfordringer innen politikk og samfunn – og han gjør det på en morsom måte. Han er med på å sette standarden i norsk standup med sitt særpreg og sin mørke humor. Dag har nok en gang vist god progresjon i sin fremføring og viser en tydeligere trygghet i seg selv som komiker. Gjennom hardt arbeid oppnår han anerkjennelse og er ikke redd for å bli hatet for sine meninger.

I år har juryen lagt vekt på komikere som i tillegg til kriteriene 2016 har vist en eller flere egenskaper
som å være:

• Kompromissløs
• Uredd
• Å tørre
• Særegen
• Gått ut av komfortsonen

Juryen besto av:
Jånni Kristiansen, Sigrid Bonde Tusvik, Jørgen Evensen og Karina Aase.

Showet besto av:
Dex Carrington
Bjørn-Henning Ødegaard
Cécile Moroni
Ahmed Mamow
Konferansier: Martin Beyer-Olsen og Christian Mikkelsen
Prisutdeler: Sigrid Bonde Tusvik